Alle wetenswaardigheden rondom de accu

 

 

Onze E-Bike accu’s zijn een efficiënte energiebron met een groot uithoudingsvermogen – en bovendien de modernste E-Bike accu’s die verkrijgbaar zijn. Ze brengen een enorme reikwijdte, lange levensduur en een gering gewicht (ca. 2,5 tot 3 kg) samen in een ergonomisch design. De hoogwaardige lithium-ion-accu’s zijn met een accumanagementsysteem uitgerust, dat belangrijke mogelijke storingsbronnen herkent en de cellen zo goed mogelijk beschermt tegen overbelasting.

 

Kenmerken

 

Geen memory-effect

Onze accu’s met lithium-ion-cellen kunnen onafhankelijk van hun laadniveau op elk moment willekeurig kort worden geladen. Het onderbreken van de laadprocedure is niet schadelijk voor de accu, volledige ontlading is niet nodig.

 

Zeer geringe zelfontlading

Zelfs na langere opslagperioden, bv. na winteropslag, kunnen de accu’s worden gebruikt zonder dat ze opnieuw moeten worden opgeladen. Voor een langere opslag wordt een laadtoestand geadviseerd van ca. 30 tot 60 %.

 

Langere levensduur

Onze E-Bike accu’s zijn gemaakt voor veel tochten, kilometers en dienstjaren. Het intelligente, elektronische Battery Management System (BMS) beschermt de accu’s tegen te hoge gebruikstemperaturen, overbelasting en diepte-ontlading. Het BMS controleert daarbij elke individuele cel, waardoor de accu nog langer meegaat. De periode tussen het eerste gebruik en vervanging van een E-Bike accu wordt daardoor gemaximaliseerd.

Laadduur


De laadduur is afhankelijk van de capaciteit van de accu: een 300Wh heeft voor een halve lading ca. een uur nodig, een 400Wh accu circa 1,5 uur, en een 500Wh accu, rond de twee uur nodig. Een lege 300Wh accu is binnen slechts 2,5 uur volledig opgeladen. Een 400Wh accu heeft daarvoor 3,5 uur nodig en een 500Wh accu 4,5 uur.


Info over accu’s en actieradius Bosch Actieradius-Calculator


Tips en trucs


Langzaam trappen in een zware versnelling kost meer energie dan sneller trappen in een lichtere versnelling. Juist schakelen tussen de versnellingen maakt E-Biken efficiënter. Opstarten het liefst in een lage versnelling (1 of 2), daarna afhankelijk van uw snelheid en het terrein omhoog schakelen. Gaat u een helling op schakel dan weer naar een lichtere versnelling.  


Houd het totale gewicht van fiets en bagage zo laag mogelijk.


Routes met veel rechte wegen, waarbij u een gelijkmatige snelheid aanhoud zijn rendabeler dan tochten waarbij u vaak moet remmen en opstarten.


De bandenspanning speelt ook een belangrijke rol, maximaliseer uw actieradius door uw banden maximaal op spanning te brengen.


Houd uw verbruik in de gaten, de boordcomputers Nyon en Intuvia bieden u een indicatie van het motorvermogen. Zo ziet u meteen het effect van uw rijstijl op de actieradius. Een lange balk betekent een hoog stroomverbruik.


Bij dalende temperaturen nemen de prestaties van een accu af, omdat de elektrische weerstand hoger wordt. In de winter heeft u dan ook te maken met een lagere actieradius van uw accu.

Levensduur

 

De levensduur van de accu van uw E-Bike wordt vooral beïnvloed door de aard en duur van het gebruik. Net als elke lithium-ion-accu veroudert ook een Bosch, Shimano of Bafang accu op natuurlijke wijze, zelfs wanneer deze niet wordt gebruikt. Dutch ID geeft standaard 2 jaar garantie op de werking van de accu, maar de verwachtten levensduur is tussen de 3 tot 6 jaar of tussen de 500 en 1000 volledige laadcycli. Eén laadcyclus duidt op het complete opladen met één enkele lading of meerdere gedeeltelijke ladingen die samen 100% van de capaciteit hebben. 

 

Zorg ervoor dat u de accu in een droge ruimte en bij kamertemperatuur aan de lader legt. De accu dient u ook droog en bij temperaturen tussen 0 en 20 °C te bewaren. Wanneer de accu volledig vol of leeg is zorgt dit voor meer slijtage van de accu. De ideale laadtoestand voor langere opslag bedraagt ca. 30 tot 60% of twee tot drie oplichtende LED's op de accu-indicator.

 

Factoren die de levensduur verkorten:

Intensief gebruik 

Opslag bij omgevingstemperatuur > 30 °C of < 0 °C

Langere opslag in volledig geladen of ontladen toestand
Parkeren van de E-Bike in de felle zon

 

Factoren met een positief effect op de levensduur:

Geringe belasting
Opslag bij een temperatuur tussen 0 en 20 °C
Opslag in een laadtoestand tussen de 30 en 60 %

Verzorging

 

Wilt u uw E-Bike grondig reinigen? Haal dan eerst de accu van uw E-Bike. De reiniging met een directe waterstraal van met name de elektronische componenten is een taboe. Gebruik hiervoor in de plaats een vochtige spons of microvezeldoek. Vergeet ook niet om af en toe de stekkerpolen schoon te maken en licht in te vetten.


Tijdens gebruik in de winter (in het bijzonder onder 0 °C) adviseren we, de bij kamertemperatuur opgeslagen en opgeladen accu pas kort voor vertrek in de E-Bike te plaatsen.


Temperaturen onder -10 °C en hoger dan 60 °C dienen in principe te worden vermeden.


Voor het transport dient de accu altijd van de E-Bike te worden gehaald en bijvoorbeeld veilig te worden vervoerd in de auto. Inspectie – Met een diagnosetoestel kan uw fietsenmaker de gezondheidstoestand van de E-Bike, met name van de accu, controleren en informatie geven over het aantal laadcyclussen.

Kosten

 

Verbruikte iedereen maar zo weinig energie als een E-Biker! Een enkele koelkast overstijgt met een verbruik van rond de 250 kWh per jaar de veel rijdende E-Biker die rond de 40 kWh verbruikt. Maar E-Biken is niet alleen goed voor het milieu en de gezondheid, maar ook voor de portemonnee. Een volledige lading van een 500Wh accu kost minder dan 15 cent (aanname: milieustroomtarief met 27 cent per kWh). Mocht het ooit zover komen dat u toe bent aan een vervangende accu, dan zijn deze volop verkrijgbaar via de vakhandel. Informeer over de laatste prijzen, adviesprijzen zijn: 300Wh €479 | 400Wh €609,- | 500Wh €809,-

Recycling


Accu’s kunnen schadelijke stoffen bevatten voor mens en milieu. Het is daarom van belang dat afgedankte batterijen en accu’s gescheiden van het huishoudelijk afval worden ingezameld en verwerkt. De accu’s zijn daarom gemarkeerd met het doorgekruiste afvalbak symbool. 
Afgedankte accu’s van onze fietsen kunt u kosteloos inleveren bij de dealers van Dutch ID. Wij zorgen ervoor dat de afgedankte accu’s volgens de wettelijke regels worden verwerkt en de materialen kunnen worden hergebruikt. Op die manier komen waardevolle grondstoffen terug in de kringloop en worden natuurlijke bronnen gespaard.