Kies een e-bike die bij je past

Het aanbod e-bikes is enorm groot. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf. Een goede voorbereiding is belangrijk om uiteindelijk een fiets te kiezen die goed bij je past. Om je beter op weg te helpen, hebben we alle relevante aandachtspunten voor je op een rij gezet.

 

 

Bepaal vooraf het gebruik

 

Bepaal vooraf waarvoor en hoe vaak je de e-bike wilt gaan gebruiken. Voor dagelijkse boodschappen, voor woon-werkverkeer of toertochten? Fiets je vaak op vlakke wegen of begeef je je ook af en toe op heuvelachtig terrein? Wil je rechtop zitten of kies je liever een sportief model? Voor elk type gebruik en voor elke leeftijd is er een e-bike beschikbaar.

De rijafstand

 

Fiets je vaak korte stukjes of juist langere tochten? De capaciteit van de accu bepaalt voor een groot deel hoever je kunt fietsen, de zogenaamde actieradius. De actieradius is afhankelijk van diverse omstandigheden, zoals bandenspanning, het gewicht van de berijder, de fietssnelheid, het wegdek, het landschap, tegenwind en ondersteuning. Bij elke accu wordt de capaciteit uitgedrukt in Wh (Wattuur). Des te hoger het aantal Wh, des te meer kilometers je kunt afleggen op een volle accu. De capaciteit varieert tussen de 300Wh tot 625Wh.  

De kracht van de motor


Met Nm (Newtonmeters) wordt de kracht van de motor aangegeven. Dit getal geeft de trekkracht van de motor weer. Met een hogere trekkracht kun je bijvoorbeeld makkelijker en met lagere inspanning een heuvel oprijden. Ook kun je kiezen tussen een achterwielmotor, middenmotor of voorwielmotor. De Dutch ID e-bikes bevatten allen een middenmotor. Meer informatie over middenmotoren vind je hier.

De juiste houding en comfort


Om prettig te fietsen, is het belangrijk dat je de juiste zitpositie en houding aanneemt. De positie en het type stuur en zadel zijn hierbij essentieel. Maar ook de keuze voor het type frame bepaalt de mate van rijcomfort. Je hebt frames met een lage of hoge instap en een mixed frame (een combinatie). Maar ook de positie van de accu en de positie van de motor bepalen de rijeigenschappen van de e-bike.


Een rijwielhandelaar kan je helpen bij de keuze voor de juiste framemaat. Of meet zelf je huidige fiets op, als je daar goed op zit. Meet vanuit het hart van de trapas tot aan het punt waar de zadel uit het frame komt. Anders kun je je binnenbeenlengte opmeten door vanaf de vloer tot je lies te meten en dit te vermenigvuldigen met 0.66.

Maak proefritten


Ervaar het verschil door diverse e-bike merken en modellen uit te proberen. Zo ontdek je wat je goed en minder goed bevalt. Dat maakt uiteindelijk de keuze voor een fiets makkelijker. Veel fietsenwinkels hebben testfietsen klaarstaan die je gratis kunt uitproberen of bezoek een testlocatie van een van de e-bike merken.