Bekijk hier de veelgestelde vragen over Dutch ID e-bikes.
Aankopen en leveren
Dutch ID is in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Bike Totaal en Profile de Fietsspecialist winkels.
Dutch ID is in België bij diverse rijwielhandelaren verkrijgbaar.
Vind een Dutch ID verkooppunt bij jou in de buurt.
Bij de meeste Dutch ID verkooppunten staan testfietsen klaar waar je een gratis proefrit kunt maken. Vind hier een winkel bij jou in de buurt.
Op vrijdagen ben je welkom om ons testcentrum in Beverwijk te bezoeken. Hier ontvang je deskundig advies over de complete Dutch ID collectie en kun je een proefrit maken.
Op de eerste zaterdag van de maand openen wij ook onze fabriek voor bezoekers. Je krijgt geheel vrijblijvend een rondleiding door de fabriek en kunt onze e-bikes in de wijde omgeving van Beverwijk testen. Meld vooraf je bezoek aan Dutch ID aan.
Wil je langskomen? Plan dan een afspraak in via jouw Dutch ID dealer of bel naar Optima Cycles via 0251- 261 222.
Voor vragen over levertijd verwijzen we je door naar een Bike Totaal of Profile de Fietsspecialist bij jou in de buurt. De winkelier heeft inzicht in zijn eigen voorraad. Wanneer hij een fiets niet direct beschikbaar heeft, kan hij voor je informeren naar de levertijd.
Dutch ID is verkrijgbaar in Nederland, België en Duitsland.
In Nederland is Dutch ID exclusief verkrijgbaar bij Bike Totaal en Profile de Fietsspecialist.
In België is Dutch ID bij diverse rijwielhandelaren verkrijgbaar.
In Duitsland is Dutch ID bij Profile "Der Fahrradspezialist".
Vind een Dutch ID verkooppunt bij jou in de buurt.
Bij het leasen van een fiets zijn er diverse opties, waarbij (per maand) betaald moet worden voor de fiets of het gebruik daarvan. Een fiets leasen kan zakelijk en privé.
Informeer voor zakelijk leasen allereerst bij je werkgever naar de mogelijkheden.
Voor privé en zakelijk leasen kun je terecht bij een van de Profile de Fietsspecialist of Bike Totaal winkels. Zij bieden meerdere leasevormen aan en helpen je graag verder.
Ook via het E-bikecollectief van de Consumentenbond kun je een e-bike leasen. Bekijk hier de keuzemogelijkheden.
Garantie en diefstal
Wij geven twee jaar garantie op de onderdelen van je fiets en op eventuele reparatiekosten bij de officiële Dutch ID verkooppunten. Lees meer informatie over garantie.
Via een Bike Totaal of Profile de Fietsspecialist winkel kun je een garantiepakket afsluiten. Informeer bij een winkel bij jou in de buurt.
Neem contact op met de winkel waar je de e-bike hebt aangeschaft. Zij verzorgen de service en beoordelen garantiegevallen.
We raden je aan om bij diefstal direct aangifte te doen bij de politie. Het is bij de aangifte belangrijk om het framenummer en andere kenmerken van je fiets door te geven. Bij de aanschaf van je e-bike ontvang je een Bewijs van Eigendom. Deze registratiegegevens zijn het bewijs dat je de eigenaar bent van de fiets.
Heb je een fietsverzekering? Dan is het belangrijk dat je de diefstal direct meldt bij je verzekeraar. In de polisvoorwaarden staat vermeld welke gegevens zij nodig hebben om de schade voor je af te handelen.
E-bike vragen
Bepaal vooraf eerst waarvoor en hoe vaak je de e-bike gaat gebruiken. Bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer of voor recreatief gebruik.
Het aanbod is groot en er is veel keus in o.a. accu’s, motoren, actieradius en het aantal versnellingen. Laat je daarom goed informeren bij een dealer. Zij helpen je bij het maken van de juiste keuze, de juiste framehoogte etc. En maak testritten, zodat je uiteindelijk de fiets kiest die het beste bij je past.
Vind hier een Bike Totaal of Profile de Fietsspecialist bij jou in de buurt.
Een juiste framemaat zorgt voor de perfecte fietshouding. Hoe meet je de juiste framemaat?
In een fietsenwinkel kun je advies over de juiste framemaat inwinnen.
Er bestaan verschillende soorten e-bike motoren. Met Newtonmeters (Nm) wordt de trekkracht van de motor aangegeven. Met een hogere trekkracht kun je sneller optrekken of met een lagere inspanning een heuvel oprijden.
Er zijn verschillende opties voor de positie van de motor, namelijk in het voorwiel, achterwiel of in het midden. Al onze e-bikes hebben een middenmotor, laag in het midden van de fiets. Hierdoor wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld, dat zorgt voor een stabiele wegligging en optimaal rijcomfort. De middenmotor heeft ten opzichte van een voorwielmotor minder slipgevaar en stuurt natuurgetrouw.
Lees hier alles over de middenmotoren van Dutch ID.
De accupositie kan verschillen. Bij een bagagedrageraccu ligt het zwaartepunt aan de achterkant van de fiets. Bij de geïntegreerde powertube accu in het frame, ligt het zwaartepunt in het midden van de fiets, wat een positief effect heeft op het rijgedrag van de fiets.
Lees hier meer over de accu’s van Dutch ID e-bikes.
De laadduur is afhankelijk van de capaciteit van de accu.
Laadduur bij een halve lading:
300 Wh accu ca. 1 uur
400 Wh accu ca. 1,5 uur
500 Wh accu ca. 2 uur
625 Wh accu ca. 2,5 uur
Laadduur bij volledig opladen:
300 Wh accu ca. 2,5 uur
400 Wh accu ca. 3,5 uur
500 Wh accu ca. 4,5 uur
625 Wh accu ca. 5 uur
Lees hier meer over de accu’s van Dutch ID e-bikes.
De levensduur van de accu wordt vooral beïnvloed door de aard en duur van het gebruik. Net als elke lithium-ion-accu veroudert ook een accu op natuurlijke wijze, zelfs wanneer deze niet wordt gebruikt.
Dutch ID geeft standaard 2 jaar garantie op de werking van de accu, maar de verwachtte levensduur is tussen de 3 tot 6 jaar of tussen de 500 en 1000 volledige laadcycli. Eén laadcyclus duidt op het complete opladen met één enkele lading of meerdere gedeeltelijke ladingen die samen 100% van de capaciteit hebben.
Wanneer de accu volledig vol of leeg is, zorgt dit voor meer slijtage van de accu. De ideale laadtoestand voor langere opslag bedraagt ca. 30% tot 60% of 2 tot 3 oplichtende LED's op de accu-indicator.
Zorg ervoor dat je de accu in een droge ruimte en bij kamertemperatuur aan de lader legt.
Factoren die de levensduur verkorten:
- Intensief gebruik
- Opslag bij omgevingstemperatuur > 30 °C of < 0 °C
- Langere opslag in volledig geladen of ontladen toestand
- Parkeren van de e-bike in de felle zon
Factoren met een positief effect op de levensduur:
- Geringe belasting
- Opslag bij een temperatuur tussen 0 en 20 °C
- Opslag in een laadtoestand tussen de 30% en 60%
Lees hier meer over de accu’s van Dutch ID e-bikes.
De capaciteit van de accu bepaalt voor een groot deel hoever je kunt fietsen. Dit noemt men de actieradius. De actieradius hangt af van diverse omstandigheden, zoals bandenspanning, het gewicht van de berijder, de fietssnelheid, het wegdek, het landschap, tegenwind en de ondersteuning.
Bij elke accu wordt de capaciteit uitgedrukt in Wattuur (Wh). Bij een hoger aantal Wh kun je meer kilometers afleggen. De capaciteit kan variëren van 300 tot wel 625Wh.
Lees hier meer over de accu’s van Dutch ID e-bikes.
Wettelijk gezien mag een e-bike niet sneller gaan dan 25 km/u. Alle Dutch ID e-bikes zijn afgesteld op deze snelheid. Deze regelgeving maakt deel uit van de Europese EN-15194 norm voor EPAC (Electrically Power Assisted Cycle).
De strenge regels zijn onder andere ingesteld omdat andere verkeersdeelnemers niet verwachten dat een fiets harder gaat dan 26 km/u. Deze onverwacht hoge snelheid kan ongelukken veroorzaken op bijvoorbeeld rotondes.
We adviseren je om een nieuwe e-bike eerst uit te proberen in een verkeersluwe omgeving, om te wennen aan de krachtige ondersteuning.
Het gewicht van een Dutch ID e-bike varieert tussen de 22 en 26 kg, exclusief accu. Het gewicht van de accu is ongeveer 3 kg. Op onze website en in onze catalogus vind je het gewicht van elk Dutch ID model.
Ondanks dat een e-bike iets zwaarder weegt dan een normale fiets, kun je gemakkelijk met de e-bike aan de hand lopen via de Walk Assist functie, een ingebouwde loophulp. Hiermee geeft de motor je tijdens het lopen een klein beetje ondersteuning, waardoor je makkelijk een heuvel of bruggetje op loopt.
Totaalgewicht:
De fietsen van Dutch ID zijn belastbaar tot 130 kg. Dit is het totaalgewicht, dus het gewicht van de berijder en bagage, dat de fiets kan dragen.
Bagagedrager:
Op onze modellen maken we gebruik van verschillende systemen:
- MIK bagagedrager: draagkracht tot 25 kg.
- MIK HD bagagedrager: draagkracht tot 27 kg.
Controleer eerst de maximale kogeldruk van de trekhaak. De maximale kogeldruk is de maximale druk in kilogrammen, die verticaal op de trekhaak mag worden uitgeoefend. Deze wordt bepaald door de autofabrikant. Het staat aangegeven op het typeplaatje en in de handleiding en wordt vaak aangeduid als Max. Vertical Load. Het gewicht van de fietsendrager en de fietsen bij elkaar, mag niet hoger zijn dan de maximale kogeldruk.
Het tweede waar je op moet letten, is het maximale draaggewicht van de fietsendrager. De nieuwste fietsendragers zijn over het algemeen toegerust op het gewicht van de e-bike, maar bij de oudere fietsendragers is dit zeker niet altijd het geval, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Volgens Nederlandse regelgeving:
- mogen fietsen aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 cm uitsteken.
- moet de fietsendrager op de trekhaak voorzien zijn van werkende achterlichten en remlichten.
- moet op de fietsendrager een witte kentekenplaat bevestigd zijn.
Praktische tips:
- We adviseren je om de accu van de fiets te verwijderen, dat de fiets een stuk lichter maakt. Handig bij het tillen en gunstig voor het totaalgewicht. Een accu weegt gemiddeld 3 kg.
- Plaats de zwaarste fiets altijd zo dicht mogelijk op de trekhaak.
- Houd er altijd rekening mee dat het rijgedrag van je auto verandert, als je deze aan de achterkant zwaar belast. Ook als je de maximale kogeldruk niet overschrijdt.
Als aandrijving kun je kiezen tussen een belt drive (een riem) of een ketting.
Een belt drive is een aandrijfriem die versterkt is met carbonvezels en is ijzersterk. Een belt drive heeft minder onderhoud nodig, heeft een langere levensduur en is geluidsarm.
Een ketting is de standaard overbrenging en is in vergelijking tot een belt drive goedkoper, maar slijt sneller en heeft vaker onderhoud nodig. Een dichte kettingkast zorgt voor bescherming tegen vuil.
Krachtige remmen zijn voor een e-bike geen overbodige luxe. Door de trapondersteuning maak je eenvoudig vaart. Het is belangrijk dat je zowel bij lage als hoge snelheid snel en veilig tot stilstand kan komen. Er zijn verschillende remsystemen.
Rollerbrakes zijn onderhoudsvrij en slijten minder snel, ideaal voor het gebruik in stedelijk gebied en lange tochten op vlak terrein, maar remmen minder direct.
Hydraulische velgremmen zijn krachtig, betrouwbaar en veelzijdig en ook geschikt voor fietsen in licht heuvelachtig terrein.
Bij Hydraulische schijfremmen is de remkracht een stuk groter en zeer direct, waardoor deze remmen ook geschikt zijn om in sterk heuvelachtige gebieden te fietsen.
Het is niet toegestaan om een kinderzitje op de bagagedrager van een Dutch ID te monteren. De bagagedrager is niet ontworpen voor het vervoer van personen. Tevens is de drager niet geschikt voor de montage van een aanhanger of andere constructiedelen.
Een aantal van de Dutch ID modellen zijn uitgerust met een ingebouwde GPS-module. Via de smartphone app heb je altijd inzicht in de locatie en status van jouw e-bike. Wordt hij bewogen? Dan krijg je direct een notificatie op je telefoon.
In de app vind je al je gereden ritten terug, hoe vol de accu is, hoeveel inspanning je hebt geleverd, je kunt je locatie met vrienden delen en meer.
Meer informatie over het gebruik van de GPS module en smartphone app vind je hier.
Het Bosch display kun je via de USB-aansluiting opladen. De laadspanning is 5 volt; maximaal 500 mA laadstroom.
Bekijk de handleiding van de Bosch displays voor meer detailinformatie.
Onderhoud en onderdelen
Dutch ID adviseert regelmatig je fiets te laten controleren bij een dealer en eens per jaar een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Door een regelmatige controle en zelf je e-bike goed te onderhouden, blijft je fiets zo lang mogelijk in topconditie.
Wat kun je zelf doen?
Informeer bij je dealer. Hij kan je het beste adviseren en heeft wellicht het betreffende onderdeel op voorraad. Anders kan hij het onderdeel eventueel voor je bestellen.
Wij geven twee jaar garantie op de onderdelen van je fiets en op eventuele reparatiekosten bij de officiële Dutch ID dealer. Lees meer informatie over garantie.
Via een Bike Totaal of Profile winkel kun je een garantiepakket afsluiten. Informeer bij een winkel bij jou in de buurt.
Neem contact op met de winkel waar je de e-bike hebt aangeschaft. Zij verzorgen de service en beoordelen garantiegevallen.
Contact
Aarzel niet om uw feedback aan ons door te geven. Dit kan via e-mail info@dutch-id.nl. Wij vinden jouw mening belangrijk en horen graag hoe en waar we kunnen verbeteren.
Dutch ID is in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Bike Totaal en Profile de Fietsspecialist.
Dutch ID is in België bij diverse rijwielhandelaren verkrijgbaar.
Dutch ID is in Duitsland verkrijgbaar bij 'Der Fahrradspezialist'.
Vind een Dutch ID verkooppunt bij jou in de buurt.
Accu’s en actieradius
Lees alles over de accu’s en tips en trucs voor een optimale actieradius.
Over Dutch ID
Hoe zorgt Dutch ID voor e-bikes die uitblinken in rijeigenschappen en kwaliteit?
Middenmotor systeem
Welke systemen gebruikt Dutch ID, wat zijn de voordelen en verschillen?
Dutch-id.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je IP-adres, je surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Wij gebruiken deze gegevens om met tools van andere partijen deze informatie te analyseren om onze website te verbeteren. Je kunt nu direct toestemming geven voor al deze cookies. Meer informatie over de cookies die wij bijhouden en de partijen waarmee wij samenwerken vind je in ons cookiebeleid. Bekijk ons beleid